EMAIL_CAMPAIGN_10_6_2019_22_6
top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Trening for å bedre arbeidskapasiteten

Det er flere fordeler ved å ha en god aerob kondisjon. Det leder til høyere energiomsetning, bedre muskulær arbeidskapasitet, lavere blodtrykk, bedre varmetoleranse, raskere restitusjon og mindre fettvev, for å nevne noen.

Utholdenheten (relatert til lokal kapasitet - arbeidene muskler) vil bedre i forhold til aktiviteten du holder på med. Sykling vil bedre lokal kapasitet i bein. Roing i bein, rygg og armbøyer. Stakemaskin i mage og armstrekkerne.

For å bedre kondisjonen vil det være hensiktsmessig å velge apparater som aktiverer store muskelgrupper (rundt hoften). Det gjør at man kan gjennomføre arbeidet over lang tid. Ønsker du å påvirke hjertet, som er en muskel, vil det være er det ikke så viktig hvilke av ovennevnte apparater du bruker. Det vil være en mange fordeler om du varierer apparater. Kanskje viktigste årsak til variasjon vil være at det er mer motiverende med variasjon.

Intensiteten på arbeidet du utfører vil påvirke hvordan du henter ut energien som leder til muskelarbeidet. Høy intensitet krever rask tilgang på energi (kreatinfosfat), mens arbeid ved lav intensitet vil lede til omsetning av energi som tar lengre tid (fett). Størrelsen på energilacgrene vil være treningspåvirkelige. Rangert etter størrelse vil fett være største kilde, glukose nest-størst, mens kreatinfosfat er den minste kilden.

Pauser er nødvendig for å kunne innhente deg til ny runde. Generelt kan det sies at pauser på ca 2minutter er tilstrekkelig ved arbeidstid inntil 3 minutter og 85-90% intensitet, stipulert utifra puls. Ved bruk av Borg-skala vil det tilsvare omlag nivå 15-16. Du skal da klare å gjennomføre flere intervaller med denne metoden. Ved lengre arbeidsperioder (4 minutters intervaller) vil det være hensiktsmessig med lengre pause. Her kan vi anbefale 3 minutters aktive pauser med roligere tempo.

bottom of page