EMAIL_CAMPAIGN_10_6_2019_22_6 Ja, du kan ta igjen tapt søvn...
top of page

Ja, du kan ta igjen tapt søvn...

Vi snakker ofte om viktighet av riktig kosthold og trening, men noen ganger kan vi glemme å sette fokus på restitusjonen som søvn.

Vi passer på å ha tilstrekkelig med pauser og god restitusjon når vi trener styrke, men også hjernen vår trenger restitusjon. Det får den gjennom god søvn.

For lite søvn gjør oss irritable og uoppmerksomme. Det har vi sikkert alle merket. Det påvirker også immunforsvaret vårt og vi blir lettere syke dersom vi kommer i underskudd. Vilje og evne til problemløsning reduseres også. For mye søvn kan også ha negative konsekvenser.

Dersom søvnproblemet er vedvarende vil det kunne oppstå psykiske lidelser.

Søvn er restitusjon.

Søvnbehovet oppstår for at hjernen skal kunne restituere. Gjennom bruk så har hjernens nevrotransitter behov for påfyll og det er behov for å fjerne avfallsstoffer. Det er sannsynlig at sortering av dagens hendelser og dannelse av nye koblinger i hjernen krever ro/ restitusjon.

Hatt en god natts søvn? Forskning viser at vi har 1-3 netter i uken der vi sover dårlig og at vi våken 5-7 ganger pr natt, selv når vi mener at vi sover godt. Det er med andre ord ikke uvanlig at man kan sove dårlig.

I løpet av natten går hjernen gjennom ulike faser (5). Fase nr 4 er den viktigste og kjennetegnes ved at det er lite hjerneaktivitet. Fase nummer 5 er den dypeste, men da skjer det mye aktivitet. Fase nummer 4 er regnet som den viktigste for god velvære og funksjon påfølgende dag. Vi går gjennom de ulike fasene i 90 minutters sykluser. Siste fase blir varer lengre når man får flere sykluser.

Flere faktorer påvirker søvnen: - søvnbehovet - hvilke vaner du har før leggetid - din atferd

- døgnrytmen

Råd for god søvn: - unngå koffeinholdige drikker (kaffe, cola og energidrikker)

- nikotin (snus/røyk) kan være oppkvikkende

- alkohol påvirker hvordan du går gjennom de ulike søvnfasene

- avslutt trening 2-3 timer før leggetid

- soverommet skal være soverom og ikke kontor/ tv-stue - prøv å ha faste rutiner

- unngå å ha mobiltelefon eller andre duppeditter på soverommet

Pusteteknikker/ visualisering Gjennomfør faste rutiner som gir ro til innsovning. Det kan være pusteteknikker eller visualisering der du kjenner at du får ro.

Kilder: NIH Aktiv, Thomas Myklebust: sov deg smart (2019) https://nhi.no/kroppen-var/funksjoner/hva-er-sovn/

bottom of page