EMAIL_CAMPAIGN_10_6_2019_22_6
top of page

Recent Posts

Archive

Tags

PAI - en teknologisk helserevolusjon?

PAI er forkortelsen for "Personale Activity Intelligence".

Det er ikke en oppskrift på en ny treningsform, men kan være en oppskrift på hvordan du kan måle og motivere deg til økt aktivitet med høy puls. PAI registrerer og kobler din hjertefrekvens, som deretter settes inn i en vitenskapelig modell og beregner dine personlige PAI.

Den vitenskaplige modellen er basert på HUNT-studien ved NTNU, som ledes av Professor Ulrik Wisloff. Den har vart i 25 år og innvolvert 45.000 mennesker. Herfra har man klart å hente ut data som viser hva slags aktivitet som er helsefremmende.

10.000 skritt eller 100 PAI? All aktivitet telles i PAI, men høyintensiv aktivitet gir flere PAI-poeng. Ulike modeller for helseberegninger har blitt utviklet, men ingen kan sette 2 streker under svaret og bekrefte at det du har oppnådd er god fysisk form. PAI er så langt den som er nærmest og vil over tid gi deg det mest korrekte bildet av din fysiske form.

10.000 skritt gir et bilde på at du har vært i aktivitet, men den sier ingenting om hvordan den er gjennomført. Det er lettere å gå 10.000 skritt på flat mark, fremfor i trapper, motbakke eller ulent terreng.

Algoritme beregner PAI-poeng. Poeng i PAI beregnes ut fra din hjertefrekvens (puls).

Du legger inn parametre som benyttes i beregningen (alder, maksimal puls, hvilepuls og aktivitetsnivå). Videre vil PAI-appen registrere hjertefrekvens ved hvile og aktivitet. Aktivitet med høy puls gir PAI-poeng.

Det betyr igjen at om du selv er i dårlig form og skal trene med noen som er i god form, så er det sannsynlig at du får flere PAI-poeng ved samme utførelse. Men gjennomføres aktiviteten i samme aktivitetssone vil dere oppnå lik poengscore. Forskjellen på den som er i god form kontra dårlig form vil man kunne se på hva du klarer å gjennomføre; f.eks i løpte kilometer eller tid på en gitt distanse.

PAI-score. HUNT-studien legger grunnlaget for PAI-beregning. Studien gjennomføres av Professor Ulrik Wisloff ved NTNU og har vart i 25 år og involvert 45.000 deltagere. Den viser at de som har et aktivitetsnivå tilsvarende 100 PAI reduserer risiko for hjerte- og karsykdommer. Grunnregelen er at du får 100 PAI-poeng ved aktivitet som varer i

60 minutter og har en intensitet tilsvarende 75% av din maksimale hjertefrekvens. Dersom du gjennomfører rolig aktivitet i 150 minutter vil du kun oppnå 45 PAI.

Hvordan bør du trene for å få PAI-poeng?

Intervaller er nøkkelen her. Trener du med høy intensitet får du flere PAI-poeng. Vi vil gjerne anbefale at du deltar på gruppetrening. Spinning og vår AT360 gir deg PAI-poeng og du blir veiledet i gjennomføringen. Våre forslag om du trener alene er: 4x4 minutter. Gjennomfør 4 minutter med intensitet på cirka 80% av maksimal hjertefrekvens. Deretter 3 minutter med aktiv hvile. Gjenta 4 ganger.

15/15-intervall. Gjennomfør 15 sekunder løp på omlag 90% av maksimal hjertefrekvens, deretter 15 sekunder hvile. Dette gjør du vekselvis 10 ganger før du tar 3 minutter aktiv hvile. Deretter gjennomfører du flere serier. Nybegynnere kan gjennomføre en serie og øke antall etter 3-4 uker.

Les mer:

bottom of page