EMAIL_CAMPAIGN_10_6_2019_22_6
top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Balanse365 - Hvor mye bør du veie og BMI?


BMI er et mål på vekt i forhold til høyde, og det har vært flere diskusjoner angående hvor idealvekta ligger. BMI tar ikke hensyn til muskelmasse, men kan være et verktøy i sammenheng med vektreduksjon. Har du BMI mellom 18,5 og 25, regnes du som normalvektig, mens BMI mellom 25 og 30 regnes som overvekt. BMI over 30 klassifiseres som fedme.

Flere studier har vist at BMI-en din er koblet til dødsrisiko. En ny kohortstudie publiserte nylig at idealvekta er avhengig av både kjønn og alder. Den viser at mennesker med BMI på mellom 22,5 og 25 gjennomsnittlig hadde lavest risiko for å dø tidlig. Beregninger viste at både fedme (BMI over 30) og undervekt (BMI under 18) var koblet til omtrent fire år kortere livslengde. I studien har forskerne kun inkludert ikke-røykere. Røykere veier mindre enn ikke-røykere, men samtidig har de stor økning i risiko for å dø av 35-40 ulike sykdommer.

Risiko for tidlig død stiger raskt i nedre del av normalvekt, vises i denne studien i likhet med flere studier gjort tidligere. Mennesker med BMI ned mot 18,5 ser ut til å ha like stor dødsrisiko som mennesker med BMI på langt over 30.

I studien vises det at dødsrisiko ikke stiger veldig mye før BMI- en bikker 30. Mennesker med lett overvekt, hvor BMI- en er mellom 25 og 27, har nødvendigvis ikke nytte av å slanke deg. Årsaken til dette er begrunnet med at mange har problemer med å holde vekta og dermed ende opp med flere kilo enn i utgangspunktet. Det viktigste er dermed at overvekt ikke glir over i fedme, og dermed gjøre tiltak for å forhindre dette ved hjelp av et sunt kosthold og fysisk aktivitet.

Ønsker du å lese mer om Balanse365-kurset finner du det her: Balanse365

Marlene Nilsen er ernæringskonsulent, med bachelor i ernæring, og veileder deltagerne i kurset Balanse365.

Ernæringskonsulent Marlene Nilsen

bottom of page